Jitske Bakker – september 2015

out of [b]order

Begrenzingen van het papier; waar houdt de tekening op? Moet je een beeld koste wat kost willen inpassen of kan en mag deze verder groeien?

Moet ik mij als kunstenaar weerhouden voelen door praktische oogpunten als: “dat past niet in mijn woonkamer”, “als ik nog groter ga werken dan kan ik het misschien niet meer transporteren, opslaan” enz.

Het is noodzakelijk grenzen te verleggen, ook al -of eigenlijk precies juist omdat dit nieuwe en op het eerste gezicht misschien zelfs onoverkomelijke uitdagingen met zich meebrengt. Door uitdagingen te omarmen en er niet van weg te schrikken creëer je de mogelijkheid je werk (en jezelf) verder te ontwikkelen.

Tot nu toe heb ik gewerkt vanuit het oogpunt dat mijn werk altijd blijvend zou moeten zijn. Ik heb het steeds met de grootst mogelijke zorg gefixeerd, verpakt en van hier naar daar getransporteerd –en weer terug. Het transport per trein is een belevenis: je moet met zo’n grote rol van 2 meter of meer goed uitkienen wat de handigste tijd en type trein is en vooral ook: waar je kan instappen zodat je met je rol schuin net door de deur past en de rol boven je hoofd in een doorlopend(!) bagagerek of onder een rij stoelen in een fietsgedeelte kwijt kan.

Kaders, grenzen zijn ook een referentie- en vertrekpunt. De bestaande elementen in mijn werk wil ik proberen uit elkaar te trekken om te kijken wat een nieuwe verbinding tot stand zou kunnen brengen. De fictieve, denkbeeldige werelden die volledig zijn opgebouwd met houtskool en haarfijne details zullen van daaruit mogelijk in meer geabstraheerde vorm terugkomen.

Er is nu sprake van een vaste scheiding tussen verschillende werelden: ik wil onderzoeken of ik ‘mijn’ wereld op papier er meer uit kan halen; van het papier af, mogelijk ook door het papier zodanig te bewerken dat een meer ruimtelijke installatie en site-specific werk ontstaat.

Jitske Bakker (geboren: Delft, 1982)

Afgestudeerd in 2011 aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag

Woont en werkt in Amersfoort

Website: www.jitskebakker.nl

Het resultaat:

aan het werk brain case close-up 1 soft shoulder close-up 2 soft shoulder close-up 3 soft shoulder detail soft shoulder not just us overzicht 1 out of [b]order overzicht 2 out of [b]order so [2] soft shoulder 1 soft shoulder 2 van buiten white mass